Jak vybrat vhodný brusný kámen

Výběr brusného kamene

Ať už máte doma klasické, nebo ty nejkvalitnější japonské kuchyňské nože, sekeru, používáte ve své profesi speciální řeznické nože, či truhlářská dláta, jedno je jisté. I ten nejlepší nástroj se časem otupí a stává se nepoužitelným. Jak dlouho nástroj vydrží ostrý, záleží na materiálu, ze kterého je vyrobený, na tvaru ostří, vaší zručnosti a také péči o nástroj.

Proto by vám v dílně rozhodně neměl chybět vhodný brusný kámen. Na co všechno byste měli hledět při výběru brusného kamene a jak se zorientovat v tak široké nabídce?

Co jsou to brusné kameny?

Ještě než se pustíme do výběru samotného brusného kamene, pojďme si říci, co to vlastně je a s jakými druhy brusných kamenů se můžeme setkat.

Jedná se o drobné částečky tvrdých materiálů spojených pevným pojivem. Nezávisle na materiálu mají brusné kameny různou zrnitost (hrubost) a tím také různou rychlost úběru.

Rozlišujeme přírodní a syntetické brusné kameny. Přírodní kameny se vyznačují vysokou tvrdostí a odolností. Nevýhodou může být nesourodost zrna, což nezaručí vždy stejný výsledek broušení. Samotné získávání kamene a následná výroba však není zrovna jednoduchá. Mezi nejznámější přírodní brusné kameny patří pískovec, břidlice, rozsutec a arkansas.

Proto se dnes častěji setkáte s brusnými kameny ze syntetických materiálů (umělý korund a karbid křemíku). Vyrábějí se ve velmi široké škále hrubostí, díky čemuž je využijete od základního hrubého broušení až po finišování. U těchto kamenů se můžete spolehnout na sourodé zrno a tím vždy stejný výsledek broušení.  

Brusný materiál:

  • Umělý korund - pro broušení ocelí do 55 HRC (běžná ocel), brusné kameny z umělého kurundu (oxidu hlinitého) mají dlouhou životnost. Tyto kameny jsou často hnědé (oranžové) nebo bílé barvy. Vyrábějí se v zrnitosti 120 až 8000, více se proto používají pro konečné broušení (lapování).
  • Karbid křemíku pro broušení ocelí do 67HRC, nerez a tvrdokov. Brusné kameny z karbidu křemíku mají ostřejší zrno, a proto lepší brusný výkon. Obvykle jsou šedé (černé) barvy. Vyrábějí se v zrnitosti 24 až 400, více se proto používají pro hrubé a střední broušení.

Brusný „kámen" lze zakoupot v těchto formách:

Tvary brusných pilníků, kamenů a segmentů

 

Zrnitost brusného kamene

Zrnitost = velikost zrna. Jedná se o parametr, který vás bude zajímat nejvíce. Můžete se setkat s dvěma normami definující zrnitost. Japonská norma JIS a evropská norma FEPA F (u nás používanější). Zrnitost udává počet ok síta na jeden palec (25,4 mm), kterým brusivo propadne. Čím vyšší je číslo, tím hustší je síto, a tím jemnější je brusivo (brusné zrno v brusném kamenu) .

Nejhrubší kameny využijete na tvarování materiálu, odstranění zubů nebo zářezů v materiálu. Ty nejjemnější (tzv. finišery) pak na dobrušování, velmi jemné broušení, lapování až leštění.

Orientační tabulka pro určení vhodné zrnitosti brusného kamene:

 

Zrnitost dle FEPA Na co je brusný kámen vhodný 
F14-36 ( velmi hrubá) Orovnávání a tvarování 
F40-80 (hrubá) Zabrušování hran a ploch 
F100-240 (střední) První broušení nožů 
F320-600 (jemná) Jemné broušení nožů
F800-1200 (velmi jemná) Velmi jemné broušení nožů
F2000-8000 (extra jemná) Lapování nožů - břitvy, speciální nože 

 

 

Při nákupu brusného kamene berte také v potaz jeho velikost. Pilníky se vyznačují menší velikostí, která lépe padne do ruky. Velikost brusných kamenů pak volte podle účelu použití.

Často prodávané možnosti (sestavy) brusných kamenů na nože

Brusné kamenyJeden kámen pro základní broušení

Dva kameny pro velmi dobré broušení

Tři kameny pro super jemné broušení

 

Přesto nevíte, jaký brusný kámen vybrat? Napište nám do poradny