Jak správně naostřit pilový kotouč

Přinášíme vám podrobný postup na broušení pilového kotouče. Práce s tupým nebo jinak poškozeným pilovým kotoučem může být velmi nebezpečná, proto ho vždy pečlivě zkontrolujte.

Pilové kotouče pracují velmi vysokou obvodovou rychlostí, a proto je tolik důležité, aby byly v naprostém pořádku. Broušení pilových kotoučů musí být provedeno precizně. Nebezpečná je totiž nejen tupá pila, ale také pila s nestejně obroušenými zuby nebo pila s trhlinkami po nevhodném ostření.

Jestliže jsou zuby kotoučové pily silně opotřebené a nestejně vysoké, rozvod je nestejný nebo se pila při rotaci vlní, je na místě svěřit broušení pilového kotouče do rukou odborníka, který provede broušení na speciálním stroji.

Druhy ozubení kotoučových pil:

Druhy kotoučových pil
  • A - ozubení s lomenými zuby je nejčastější a je vhodné spíše pro strojní ostření, ruční ostření jde špatně.
  • B - toto ozubení je vhodné pro příčné i podélné řezání a lze ho dobře naostřit trojúhelníkovým pilníkem (brusným kamenem) kolmo k ploše kotouče.
  • C - ozubení je vhodné k příčnému řezání a brousí se pilníkem. Ostření je ale vzhledem k vystřídaným zubům náročnější.
  • D - ozubení má připájené břitové destičky ze slinutého karbidu. Ostření tohoto kotouče nechte na odborníkovi.

Jak správně nabrousit pilový kotouč

Před ostřením nezapomeňte odpojit stroj z elektrické sítě!

Při broušení pilových kotoučů je vždy nutné dodržovat bezpečnostní pokyny. Kotouč nevyjímáme ze stroje a brousíme ho přímo na hřídeli. Pilu zaklínujte pomocí dvou dřevěných klínků tak, aby se neprotáčela a nechvěla se.

  1. První zub si označte a postupně naostřete všechny zuby kotoučové pily. Vždy ostřete stejným počtem tahů. U kotoučové pily to bude asi 3 - 5 tahů.
  2. Počet tahů dodržujte i v případě, že se vám zdá, že je daný zub méně naostřený.
  3. Jestliže po doostření zjistíte, že zbývá větší počet nedostatečně naostřených zubů, celý postup opakujte. Stále platí zásada dodržování počtu tahů. Brousíte každý zub!
  4. Po doostření zuby jemně obtáhněte obtahovacím nebo brousícím kamenem podél ostří zubů.
  5. Při broušení pilového kotouče může vzniknout tzv. jehla, odstraníte ji obtahovacím kamenem.
  6. Pokud chcete dosáhnout co nejvyšší životnosti kotouče, doporučujeme ho egalizovat (vyrovnat hrotnice kotouče).

Egalizace pilového kotoučeEgalizaci pilového kotouče provádějte s nejvyšší opatrností, probíhá totiž za chodu stroje. Pokud stroj není vybaven zpětným chodem, upněte kotouč opačně. Zuby musí na obtahovací kámen nabíhat svými hřbety. Pracujte při nižších otáčkách. Obtahovací kámen pomalu přibližujte po desce stolu stroje ke hřbetům zubů. Nejprve dochází k orovnání nejvyšších břitů zubů. Egalizujte asi 80 % zubů.

Broušení pilového kotouče ve špatném stavu

Ostřená pila může být příliš otupená nebo mít opálené špičky. Potom je nutné přistoupit k zásadnějšímu ostření, které spočívá v:

  • Vyrovnání obvodu pilového kotouče (hrotnice) - postupujte stejně jako při egalizaci pilového kotouče. Brousící kámen se však musí dotknout všech zubů pily.
  • Vyrovnání pat zubů se provádí kvůli tomu, aby pila při chodu tzv. neházela. Za ručního otáčení pily si tužkou naznačte patní kružnici pily, která bude udávat hloubku zubů. K vyrovnání použijte kruhový pilník o stejném průměru, jako je zaoblení pat zubů.
  • Naostření čel a hřbetů zubů - postup je podobný jako při běžném broušení pilového kotouče. Používejte trojúhelníkový pilník. V případě lomených zubů pily použijte plochý pilník. Ostření je potom ale složitější a náročnější. Počet tahů při ostření zvolte takový, aby na hřbetě zubu zmizely stopy po srovnávání hrotnice. 

Před každým čtvrtým broušením je vhodné zkontrolovat rozvod pily. Používejte speciální šablony, měrky a rozváděcí páku nebo kleště. Kvalita rozvodu kotouče je velmi důležitá pro jeho správnou funkci.